Conformiso begeleidt veel bedrijven en organisaties bij het opzetten, implementeren en onderhouden van diverse managementsystemen; o.a. ISO 9001 (kwaliteit), ISO 27001 (informatiebeveiliging), ISO 45001 (Gezond en veilig werken) en uiteraard ISO 14001 (milieumanagement). In deze tijd, waarin berichten over PFAS, duurzaamheid, energietransitie en klimaatakkoorden het nieuws domineren, is het niet vreemd dat bedrijven juist nu ISO 14001 willen behalen. Maar wat houdt de norm eigenlijk in? Wat moet je als organisatie doen om het certificaat te behalen? En hoe lang duurt zo’n certificeringstraject eigenlijk? Je vindt de antwoorden op de meeste vragen op de pagina ‘Veel gestelde vragen’ maar we zetten de belangrijkste hieronder alvast voor je op een rijtje.
Wat is de ISO 14001-norm eigenlijk?
ISO 14001 is de internationale norm voor milieumanagementsystemen en specificeert de eisen van een milieumanagementsysteem dat een organisatie kan gebruiken om haar milieuprestaties te verbeteren. Deze internationale norm is bedoeld voor gebruik door een organisatie die op een systematische wijze haar milieuverantwoordelijkheden wil managen, die bijdraagt aan de milieupijler van duurzaamheid.
Waarom zou ik het ISO 14001 certificaat willen behalen?
Het besluit om een milieumanagementsysteem volgens ISO 14001 in te voeren is een strategische beslissing. Elke organisatie moet hierin een weloverwogen keuze maken.
Een goed geïmplementeerd milieumanagementsysteem volgens ISO 14001 kan echter bijdragen aan het verbeteren van je milieuprestaties, het voldoen aan compliance verplichtingen en het bereiken van milieudoelstellingen. En met het ISO 14001 certificaat toon je richting je (potentiële) klant aan dat je niet alleen in staat bent om producten en diensten te leveren die voldoen aan de eisen van de klant, maar ook aandacht hebt voor duurzaamheid. Vandaar dat steeds meer bedrijven van hun leveranciers eisen dat zij ISO 14001 gecertificeerd zijn.
Moeten we heel veel verplicht documenteren?
De eis om allerlei verplichte documenten (zoals procedures) op te stellen is in de huidige ISO 14001 norm komen te vervallen. Kortom, je bent helemaal vrij wat je beschrijft en wat niet. Zo kan de uitgebreidheid van een milieumanagementsysteem van organisatie tot organisatie verschillen vanwege de omvang van de organisatie en het type van haar activiteiten, processen, producten en diensten, vanwege de complexiteit van de processen en de impact op het milieu. Er is in veel gevallen wel sprake van een registratieplicht, je moet immers aan blijven tonen dat je volledig voldoet aan de normeisen. Op welke manier je dat doet, is aan jou.
Hoe lang duurt een certificeringstraject voor ISO 14001?
Dat is lastig te zeggen: het is geheel afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de complexiteit, het toepassingsgebied, etc. De Certificerende Instellingen vereisen in ieder geval een minimale implementatietijd van drie maanden.
Meer weten?
Wil je meer informatie over ISO 14001 en wat Conformiso kan betekenen bij het implementeren en onderhouden van dit milieumanagementsysteem? Neem dan direct contact op via onderstaande button!