Skip to main content

MVO Prestatieladder; duurzaam ondernemen bij Funeral Products

De MVO Prestatieladder is een Managementsysteem en certificatienorm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het doel van de prestatieladder is om ondernemingen bewust te maken van hun impact op de maatschappij en het milieu. Het stimuleert bedrijven om volgens een vast systeem en programma het thema duurzaam ondernemerschap doorlopend binnen de organisatie te implementeren. Het certificaat maakt de duurzame ontwikkeling binnen een organisatie concreet en objectief aantoonbaar. Bedrijven die zich laten certificeren voor de MVO Prestatieladder worden beoordeeld op hun prestaties op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Duurzaam ondernemen met de 3 P’s: People, Planet en Profit

De MVO Prestatieladder is uniek, er is namelijk geen andere norm waar het onderwerp MVO in een Managementsysteem is opgenomen. Hiermee is het mogelijk om je bedrijf op 31 MVO-thema’s te ontwikkelen. Het certificaat kent 5 niveaus, daarmee is de drempel laag om in te stappen, zeker wanneer je als organisatie al beschikt over certficeringen zoals ISO 9001, ISO 14001 of ISO 50001. Door het aspect MVO verder te ontwikkelen en implementeren binnen je onderneming, kun je een steeds hoger niveau van het certificaat behalen (met als hoogste niveau 5). Dit stimuleert duurzaam ondernemerschap met de juiste balans tussen People, Planet en Profit. Het draagt natuurlijk ook bij aan een positief imago van je bedrijf.

MVO Prestatieladder bij Funeral Products

Een van de bedrijven die Conformiso begeleidt bij het behalen van de MVO Prestatieladder is Funeral Products B.V., een Eindhovense groothandel in herinneringsartikelen voor de uitvaartbranche. Denk hierbij aan urnen, assieraden en gedenkplaten maar ook machines voor vingerafdrukken en software-oplossingen voor uitvaartondernemers. Algemeen directeur Frank Noltes omschrijft hun corebusiness mooi: “Wij geven zielen een nieuw huisje.” We spraken Frank over de keuze voor de MVO Prestatieladder en wat Conformiso daarin voor Funeral Products betekent.

Logische stap

Funeral Products bestaat sinds 2006 en heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen altijd hoog in het vaandel gehad; extern, intern en in de materiaalkeuze voor hun producten. Extern ondersteunen ze een aantal goede doelen, financieel maar ook met kennis en advies. Intern zie je het terug in het personeelsbeleid waar bijvoorbeeld niet zozeer het functioneren wordt beoordeeld maar juist de ontwikkeling van medewerkers wordt besproken. Voor hun producten wordt steeds weer gezocht naar werkwijzen en materialen die minder impact hebben op het milieu. Een mooi voorbeeld daarvan is de duurzame bio-urn (klik voor meer info).

Het behalen van de MVO Prestatieladder was dus een logische stap, volgens Noltes. “Die wens komt echt vanuit onszelf want hoewel verzekeraars steeds meer vragen, is het geen eis vanuit de branche. We willen echt ons onderdeel van de keten beter maken, zorgen dat wij ons aandeel goed voor elkaar hebben. Een deel van onze productie zit bijvoorbeeld in India. We weten dat we India niet kunnen veranderen maar we kunnen er wél voor zorgen dat ónze werkplekken daar veilig zijn en dat iedereen die er werkt goed te eten heeft. Gewoon, goed zijn voor elkaar, dat betaalt zich uiteindelijk ook uit. En de ervaring en kennis die we daarmee opdoen, delen we graag met onze klanten en zelfs onze concurrenten.”

Inbreng van Conformiso

Met een verleden in de voedingsmiddelenindustrie had Frank Noltes heel wat ervaring met certificeringen. Toch zocht hij voor de implementatie van de MVO Prestatieladder hulp. “We wisten wel dat we al veel goed geregeld hebben maar de vraag was ‘hoe nu verder’? Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partij die ons daarbij kon helpen. Die hebben we gevonden in Conformiso. Het contact met Annette Willems (adviseur van Conformiso, red.) was meteen goed. We wilden eigenlijk voor ‘trede 2’ gaan op de ladder maar Annette zei “Zet er even een tandje bij, dan kun je trede 3 halen”. Zij brengt structuur, biedt houvast en is onze stok achter de deur. Annette zorgt echt voor continuïteit, ze komt iets brengen waarmee we iets kunnen. Een bezoek van haar zie ik telkens als een soort van tussentijdse toetsing. Gelukkig krijgen we vaak ‘mooi dat dit al klaar is’ te horen van haar,”. In juli van dit jaar verwacht Funeral Products het certificaat voor Trede 3 op de MVO Prestatieladder te kunnen ontvangen

Conformiso en de MVO Prestatieladder

Conformiso begeleidt Funeral Products bij het behalen van Trede 3 op de MVO Prestatieladder. Dat doen we volgens onze vaste projectaanpak:

  1. Inventariseren
  2. Documenteren
  3. Implementeren
  4. Certificeren
  5. (Onderhouden/beheren)

Uiteraard blijft het altijd maatwerk en gaan we mét jou de uitdaging aan om alle normeisen te vertalen naar praktische oplossingen. Onze ervaring met én overtuiging over deze projectaanpak maakt dat wij een certificeringsgarantie durven te geven. Mocht het certificaat – ondanks dat de medewerkers van jouw organisatie alles in het werk hebben gesteld om dit project samen met Conformiso te doen slagen – onverhoopt niet ineens worden behaald, dan zal Conformiso, zonder kosten in rekening te brengen, blijven adviseren en ondersteunen totdat het doel is bereikt.

Wil je weten wat Conformiso voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een (gratis) adviesgesprek via onderstaande button.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times