Skip to main content

De uitvoering van de RI&E heeft Konecranes organisatiebreed voordelen gebracht

We gaan in gesprek met Peer Hurkmans, directeur van Konecranes Benelux. Hij vertelt ons over het uitvoeren (actualiseren) van de RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) en hoe dit een positieve invloed op de organisatie en medewerkers heeft. Middels een RI&E worden de risico’s binnen een bedrijf in kaart gebracht op het gebied van gezond en veilig werken. Middels deze risico-inventarisatie wordt gekeken waar mogelijke verbeter- en/of knelpunten zitten. Deze resultaten worden in een plan van aanpak gegoten, hiermee kan een bedrijf concreet aan de slag om werkomstandigheden te verbeteren. Conformiso heeft Konecranes hierbij begeleid.

Wat je de klant adviseert, moet je zelf ook doen

Peer Hurkmans is sinds 2017 werkzaam bij Konecranes. Hij groeide in 2021 door naar de functie van directeur Nederland, inmiddels geeft hij vanuit die functie leiding aan de regio Benelux. Het van oorsprong Finse bedrijf is marktleider op het gebied van industriële kranen en takels en opereren wereldwijd. Peer vertelt ons over de uitvoering van de RI&E bij Konecranes, in samenwerking met Conformiso. “In het dna van Konecranes is sterk verweven om het iedere dag beter te willen doen. ‘Driving for better’ is dan ook één van onze kernwaarden. Dat adviseren we onze klant en daarom kunnen en willen we daar met onze eigen organisatie niet in achterblijven,” steekt Peer van wal. “We zijn al sinds jaar en dag ISO- en VCA-gecertificeerd. Vanuit het voldoen aan deze normen zijn we gewend om continue te kijken naar bedrijfsverbetering. Zo kwam ook het actualiseren van de RI&E op de agenda. Door zelf onderwerpen als gezond en veilig werken goed op orde te hebben zijn we een betere adviseur naar onze klant.”

“We zitten in een relatief traditionele industrie. Dat brengt met zich mee dat ontwikkelingen op veiligheid of sociale werkomgeving, in deze industrie, niet altijd als belangrijk worden gezien door de klanten waarvoor we werken, ondanks dat wij als organisatie hier wel in voorop willen lopen. Daarnaast erkennen we de kans dat we bedrijfsblind raken voor bepaalde bedrijfsrisico’s omdat we ‘het nu eenmaal altijd zo hebben gedaan’. Daarom zijn we heel blij dat we voor het actualiseren van de RI&E de samenwerking met Conformiso zijn aangegaan. Je haalt een specialist in huis die álle kennis en kunde heeft en precies weet hoe je het uitvoeren van de RI&E het beste aanpakt. Daarbij zijn specialisten ook op de hoogte van de laatste wijzigingen in wet- en regelgeving. Met specialistische ogen van buitenaf zie je namelijk meer. En dat past precies bij ons dna om voor het beste te gaan,” bevestigt Peer.

Medewerkers van Konecranes voelen zich gehoord

Adviseur Aimée van Dreumel van Conformiso, heeft de opdracht bij Konecranes uitgevoerd. Ze voerde gesprekken met zowel het management als de mensen op de werkvloer. Ze voerde tevens, als onderdeel van de RI&E, een PSA (Psychosociale arbeidsbelasting) onderzoek uit waar alle medewerkers aan konden deelnemen. “Op basis van de resultaten is een advies aan ons uitgebracht met kansen ter verbetering,” vertelt Peer. “Eén van de inzichten uit de survey was dat sommige mensen werkdruk ervaren. Op basis hiervan hebben we trainingen gefaciliteerd ‘Hoe om te gaan met timemanagement’ en zijn we actief nieuwe medewerkers gaan werven om de bezetting beter in balans te brengen. We zijn een service georiënteerd bedrijf. Alles draait bij ons om de factor ‘mens’. We willen er graag alles aan doen om ze lekker in hun vel te hebben en houden.”

Peer vervolgt: “Alleen al het uitvoeren van dit soort onderzoeken heeft een positief effect op de werksfeer. Mensen voelen zich gehoord. Zo komen er onderwerpen op tafel die we anders niet zouden hebben geweten.”

Met de RI&E keken we naar zowel fysieke als psychische veiligheid

Peter: “Onze kranen staan op minimaal 4 meter hoogte. Hoe er vroeger met werken op hoogte werd omgegaan, daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen. Met RI&E kijken we doorlopend hoe we onze fysieke werkomgeving zo veilig mogelijk kunnen houden. Maar denk ook aan de mentale werkdruk waar medewerkers mee te maken krijgen. Bij het stilvallen van een kraan ligt er bijvoorbeeld veel druk om deze weer zo snel mogelijk in werking te krijgen. Training in communicatie en sociale omgang is hierin erg belangrijk.”

Met alle verbeteringen: nog nooit zo clean door een audit gekomen

Veel normen hebben overlap met elkaar. Vanuit de RI&E is naar voren gekomen dat het bijvoorbeeld wettelijk verplicht om een meting uit te voeren met betrekking tot blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dit onderwerp is ook een onderdeel van de ISO45001-norm waar Konecranes voor gecertificeerd is. Peer: “Dankzij RI&E zijn we nog bewuster gaan kijken naar de breedte van veiligheid op de werkvloer, waaronder het thema ‘Hoe te werken en om te gaan met gevaarlijke stoffen’. Uit de meting kwam naar voren dat we hier nog stappen in konden maken. Aimée heeft vervolgens aangeraden om met de softwaresysteem Stoffenmanager te gaan werken. Dit is een goed gekeurde tool vanuit de arbeidsinspectie. Ze heeft ons geholpen met het inrichten ervan. Inmiddels hebben we deze tool in gebruik genomen. Als we al deze onderdelen bij elkaar optellen dan heeft RI&E ons aardig wat gebracht. Daar zijn we trots op.”

Met externe ogen doorbreek je patronen

Peer sluit zijn verhaal af: “Door omstandigheden waren we genoodzaakt om voor RI&E met een externe partner te werken. Achteraf gezien heeft ons dit inzichten gegeven, welke we anders mogelijk niet hadden gehad. Wij waren, zonder dat we het wisten, toch wat blind geworden voor onze eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Met de externe ogen van een professionele partij als Conformiso word je gedwongen om je eigen patronen te doorbreken. En dat is écht van grote toegevoegde waarde gebleken. Ik raad het iedere organisatie aan dit te doen.”

Categorieen

KAM Nieuws

Nieuwsarchief

Weten wat Conformiso voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, gezond & veilig werken en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times