Skip to main content

Let op! Aanvullende ISO-eisen in 2024

Op 23 februari 2024 heeft ISO wijzigingen gepubliceerd die gelden voor alle managementsysteemnormen. Klimaatverandering wordt hiermee een verplicht aandachtspunt in de contextanalyse. Dit komt voort uit de door ISO ondertekende London Declaration om via internationale normen bij te dragen aan het tegengaan van en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Op deze wijze doet ISO een positieve bijdrage aan zowel planeet als bedrijven. Ben je met jouw bedrijf ISO-gecertificeerd, dan dien je daar bij een volgende audit rekening mee te houden en deze aanvullende eisen mee te nemen in je managementsysteem.

 

Houd rekening met twee uitbreidingen binnen je managementsysteem:

  1. Stel vast of klimaatverandering voor jouw bedrijf of organisatie een belangrijk punt is: Op welke wijze heb je met jouw organisatie invloed op het veranderende klimaat en hoe heeft het veranderende klimaat invloed op jouw organisatie?
  2. Wie zijn jouw stakeholders (belanghebbenden, zowel intern als extern) en welke eisen stellen zij ten aanzien van het onderwerp klimaat en duurzaamheid?

Heel kort gezegd dient de bestaande context- en stakeholdersanalyse uitgebreid te worden met bovenstaande twee punten. Door deze veranderingen worden bedrijven verplicht na te denken over hoe zij het klimaat beïnvloeden en wat zij hieraan kunnen doen. ISO neemt hiermee een actieve rol in klimaatverandering. Goed voor het klimaat, goed voor de industrie.

Vanaf wanneer gaan deze nieuwe richtlijnen in?

Deze aanvullende eisen zijn direct na publicatie van kracht. Certificeringsbedrijven en hun auditoren zullen daarom vanaf heden actief naar deze informatie vragen bij uitvoering van de externe audits.

Hoe nu verder?

Beheert en onderhoudt Conformiso binnen jouw bedrijf het managementsysteem? Dan staan deze punten op onze agenda en nemen we ze automatisch mee.

Ben je (nog) geen klant bij Conformiso, maar wil je wel graag professioneel begeleid worden bij deze aanvulling op je managementsysteem? Neem dan gerust even contact met ons op:

Bel 040 231 9023
of stuur een e-mail naar info@conformiso.nl

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times