Skip to main content

Annette Willems: “Certificering is maatwerk!”

Voor Annette Willems, organisatieadviseur bij Conformiso, is elke dag weer anders. Ze blijft in beweging om de begeleiding die ze biedt maximaal aan te laten sluiten bij het bedrijfsproces van klanten. Dat doet ze sinds 2013 voor Conformiso. Daarvoor werkte ze als interne kwaliteitsmanager en auditor. Annette zat dus op elke stoel aan de certificeringstafel. Naast haar werk als adviseur is ze onderdeel van het kernteam van Conformiso. Ze helpt medewerkers met vraagstukken en draagt bij aan de binding van het bedrijf. Reden genoeg om het verhaal van Annette te vertellen.

Haar plek gevonden
Dat Annette haar sporen ruimschoots zou verdienen in de wereld van certificeringen was in haar jonge jaren geen uitgemaakte zaak. Ze studeerde biologie en bodemkunde. Per toeval kwam ze in aanraking met kwaliteitszorg. De organisatie waar ze stage liep wilde ISO gecertificeerd worden en vroeg haar dit op te pakken. Annette vertelt: “Ik rolde erin, en dat beviel. De 13,5 jaar die daarop volgden, werkte ik als kwaliteitsmanager binnen deze onderneming. Door de jaren heen behaalden we diverse certificeringen”.

Ze werkte vervolgens 5,5 jaar als auditor bij een Certificerende Instelling. “Daar leerde ik de diverse normen en afsprakenkaders kennen tot in detail. Ook liep ik hier Harold Kuyten van Conformiso tegen het lijf. Het werk als auditor was mooi, maar ik wilde graag aan de andere kant van de tafel zitten. Gelukkig kreeg ik de kans om bij Conformiso te starten en organisaties te begeleiden in hun weg naar het behalen van een certificering. Daar kan ik mijn ei écht in kwijt”.

Weten hoe de hazen lopen
Als organisatieadviseur begeleidt Annette een grote diversiteit aan bedrijven. “Dat gaat van organisaties in productie tot ICT en gezondheidszorg. Lekker afwisselend. Ik help deze bedrijven bij de implementatie en voorbereiding zodat zij klaar zijn voor hun certificering. Dat is gericht op bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 14001, VCA en CO2-prestatieladder. Daarnaast werk ik ook als Middelbaar Veiligheidskundige”.

Het grote voordeel van Annette is dat zij zich kan inleven in de verschillende rollen. “Ik begrijp bijvoorbeeld wat een externe auditor wil zien. Vaak is dat aantoonbaar bewijs dat iets daadwerkelijk werkt of geïmplementeerd is. Dat helpt bedrijven natuurlijk tijdens de implementatie”.

Een passende vorm van begeleiding
Ieder bedrijf is anders, qua bedrijfsvoering, -cultuur en –processen. Dat staat buiten kijf. Het maakt van elk begeleidingstraject een nieuwe uitdaging. “Ik probeer telkens te denken: hoe kan het nóg slimmer, beknopter. Het doel is dat bedrijven voldoen aan de norm waarbij dit optimaal aansluit op hun huidige bedrijfsproces. Dat wakkert de creativiteit in mij aan. Het is een soort spel dat je speelt om een begeleidingsvorm te vinden die past bij het bedrijf. Ik mag een kijkje nemen in de keuken van een organisatie en stem daar mijn aanpak op af. Dat maakt het werk ontzettend leuk”, legt Annette uit met een glimlach.

Lees hier over het werk van Annette bij groenvoorziener T&G Groep

Ook behoefte aan ondersteuning bij de certificering van jouw organisatie op het gebied van Kwaliteit, Informatiebeveiliging, Arbo of Milieu? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times