Skip to main content

Bata Industrials: kwaliteit staat voorop

In 1894 startte Tomas Bat’a in Zlín (Tsjechoslowakije) zijn eerste schoenenfabriek. Dankzij slim ondernemerschap, mechanisatie en concurrerende prijzen, lukt het Bat’a om in slechts een paar decennia een van ‘s werelds grootste schoenenproducenten te worden. In het Brabantse Best ontwikkelt en produceert familiebedrijf Bata nu nog steeds veiligheidsschoenen. Conformiso begeleidt Bata bij het beheer en onderhoud van hun ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerde managementsysteem. We spraken hierover met productiemanager Hans van Genuchten.

“Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Er vinden veel kwaliteitscontroles plaats tijdens de productie van onze schoenen. Dat begint al in bijvoorbeeld Pakistan en China waar de halffabricaten vandaan komen. Vervolgens vindt hier in Best na ingangscontrole van de belangrijkste halffabricaten en componenten de assemblage plaats waarna een volledige uitgangscontrole volgt op uiterlijk én op de kwaliteit volgens de veiligheidsnormen. We willen kwaliteit, niet alleen voor onze producten maar ook voor de processen,” vertelt Hans. “Het willen behalen van ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en 14001 (milieumanagement) komt ook echt uit ons zelf, het was geen klant-eis. Wel is het zo dat bij aanbestedingen ISO 9001 eigenlijk al vanzelfsprekend is. Ook ISO 14001 wordt steeds vaker gevraagd.”

De juiste expertise

Tot ca. 2016 beschikte Bata over een eigen kwaliteitscoördinator. Na een reorganisatie verviel de functie en werden de taken over meerdere medewerkers verdeeld. Hans van Genuchten: “Dat werkte niet, zo bleek tijdens interne en externe audits. KAM-management heeft focus nodig van mensen met de juiste expertise. Daarom hebben we toen besloten om het geheel uit te besteden. En aangezien onze oud-kwaliteitscoördinator inmiddels als adviseur bij Conformiso was gaan werken, was de stap naar hen snel gezet. Dat bevalt heel goed, de flexibiliteit van de uitbesteding is heel erg fijn. Én de mensen van Conformiso hebben de expertise en ervaring die we zoeken. Sinds 2019 is Aimée van Dreumel als adviseur van Conformiso bij ons aan het werk. Zij wordt hier echt gezien als medewerker van ons bedrijf terwijl ze juist wel de zaken van buitenaf kan bekijken. Daarmee houdt ze ons scherp. Bovendien voert Aimée, samen met ons interne auditteam, de interne audits uit. Daarvoor voert ze onder andere gesprekken met onze medewerkers die daardoor ook toenemende betrokkenheid bij het KAM-gebeuren ervaren.”

Digitale kwaliteitsmanager MyQ

Bata maakt voor het onderhoud en beheer van hun managementsysteem gebruik van MyQ, de digitale kwaliteitsmanager van Conformiso. “Aimée is een groot voorstander van dat systeem. Zij heeft het, samen met ons, helemaal opgezet en ingericht. Nu moet de uitrol gaan plaatsvinden, maar dat doen we stap voor stap, per afdeling. We gebruiken MyQ voornamelijk voor het documentbeheer. In het systeem zijn alle documenten en procedures makkelijk vindbaar, als je er maar mee werkt. Dat gaan we nu dus uitrollen over de verschillende afdelingen.”
Voor de nabije toekomst wordt ook gekeken naar ISO 26000, de richtlijn voor ‘Social Responsability’, maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Als we daarmee van start gaan, kunnen we de hulp van Conformiso ook weer goed gebruiken,” aldus Hans van Genuchten.

Meer enthousiaste verhalen van onze klanten lezen? Klik dan door naar ons online magazine ‘Conformiso in de praktijk’

Weten wat Conformiso voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, gezond & veilig werken en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times