Skip to main content

Help, een audit! #1

Wanneer je als organisatie een ISO- of ander certificaat wilt behalen, ontkom je niet aan audits. Een audit is eigenlijk niets anders dan een toetsing om te kijken of je aan de eisen van de norm voldoet. Vanaf 21 augustus publiceren wij een serie korte blogs hierover op onze socials en website. Als je die hebt gelezen, ken je het verschil tussen een interne en externe audit, weet je wie een audit uitvoert, hoe je je op een audit kunt voorbereiden en waarom organisaties soms zelf kiezen voor onaangekondigde audits.

 

Verschil en overeenkomst tussen interne en externe audit

Laten we beginnen met het grote verschil tussen een interne en externe audit. Een externe audit wordt uitgevoerd door iemand (een auditor) van buiten jouw organisatie. Deze auditor is verbonden aan een certificerende instelling. De uitkomst van een externe audit heeft ook consequenties: de auditor bepaalt of je wel of geen certificaat behaalt.
Een interne audit wordt uitgevoerd door een persoon binnen de organisatie. Dat kan de KAM-coördinator zijn maar ook bijvoorbeeld een adviseur van buiten die de organisatie begeleid in het certificeringstraject. De uitkomsten van een interne audit leiden niet tot het behalen (of afnemen) van een certificaat.
Let op: interne audits zijn een verplicht onderdeel van een ISO-traject. Zonder interne audit kun je geen certificaat behalen.

De grootste overeenkomst tussen een interne en externe audit: er moet tegen dezelfde norm, tegen dezelfde eisen worden getoetst. Tijdens een audit, zowel intern als extern, vinden documentcontroles plaats waarbij wordt gekeken of alle processen op de juiste manier zijn beschreven en vastgelegd en of er ook wordt gewerkt volgens die processen. Naast deze documentcontrole worden er gesprekken met medewerkers gevoerd over de manier van werken binnen verschillende afdelingen van de organisatie; van directie tot werkplaats. Ook een projectbezoek kan onderdeel zijn van een audit.

Geen auditstress meer? Conformiso biedt ‘KAM-manager as a service’

Conformiso neemt jou met de ‘KAM-manager as a service’ alle zorg uit handen op het gebied van kwaliteitsmanagement, informatiebeveiliging, veiligheid & gezondheid en milieuzorg. Wij onderhouden en beheren jullie managementsystemen voor een vast, laag maandbedrag mét certificeringsgarantie! Zolang wij het beheer en onderhoud van het KAM-management uitvoeren, ben jij verzekerd van het behoud van je certificering(en). Gegarandeerd!

Meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Telefonisch via 040-2319023 of via de button hieronder

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times