Skip to main content

Henk van Netten: van alle markten thuis

Ruim 3 jaar werkt Henk bij Conformiso als bedrijfsadviseur. Ooit geboren in het pittoreske Arnhem, wat hij jaren geleden al geruild heeft voor de stad van de toekomst: Eindhoven. Voordat hij bij Conformiso ging werken, was hij voor verschillende bedrijven kwaliteitsmanager. De overstap naar consultant bij Conformiso blijkt een goede keus!

Henk was 52 toen hij zichzelf de vraag stelde: “Wat wil ik de komende jaren gaan doen?” Hierin had hij drie keuzes: verder als kwaliteitsmanager, richting operations of de consultancy kant op. Zijn keuze viel op die laatste en dat ging ineens heel snel. In plaats van het traditionele sollicitatie pad te volgen, besloot Henk direct naar de directeur van Conformiso te stappen. Maar hoe benader je die? Henk bedacht dat directeuren heel druk zijn, maar ook iedere dag naar huis rijden. Een moment van rust; hét perfecte moment voor een belletje. Zo gezegd, zo gedaan. Twee gesprekken later schudden Henk en directeur Harold Kuyten elkaar lachend de hand.

“Of ik veel geduld had, was de eerste vraag….”
Als bedrijfsadviseur heb je te maken met een schema, bijvoorbeeld de ISO-norm of de VCA voor de bouw. Dit is vaak de basis waar je een kwaliteitsmanagementsysteem omheen bouwt of je zet het op als er nog niets is. Henks rol hierin laat zich niet stoppen bij de grens; hij heeft een breed scala aan internationale klanten om zich heen die allemaal op hun eigen, unieke manier werken. “Ik kom klanten tegen die over de grens werken en mensen waarvan het kantoor in het buitenland is gevestigd. Zo hebben we in Amsterdam een Japans bedrijf met een Japans management. Zij doen daadwerkelijk alles anders dan dat wij doen. De eerste vraag die andere Europeanen mij daar stelden was of ik veel geduld heb.” En dat bleek nodig te zijn. Bij dit Japanse bedrijf worden alle beslissingen op het hoofdkantoor in Tokyo genomen en geautoriseerd door drie managers.
Om het Nederlandse geduld nog wat meer op scherp te zetten, wisselt hun management ook om de paar jaar compleet van bestuur. “De ware reden hiervoor weet ik niet, maar in de wandelgangen heb ik gehoord dat het echte probleem bij de vrouwen van de managers ligt. Wanneer zij eenmaal voet op Europese bodem hebben gezet, willen ze niet meer terug!”

Geen dag hetzelfde
Het woord ‘sleur’ komt bij Henk niet voor. Elk bedrijf en elke dag is anders. De uitdaging ligt erin om voor elke klant op hun manier te voldoen aan de norm die ze willen halen. En dat levert leuke discussies op, zeker met de nodige cultuurverschillen. “Een klant in Duitsland begint al bijna te werken op het moment dat je een plan voorlegt. Dan moet je juist zeggen ‘rustig aan jongens!’, terwijl ze in België welwillend ja-knikken, maar niks doen totdat de baas van wal steekt. Met Engelse klanten ligt de nadruk op het handelen; wat levert het op en wat krijg je ervoor terug. Terwijl in Nederland iedereen een mening heeft en het om consensus draait. En Japanners? Die doen echt alles anders.”

De overstap naar Conformiso, inmiddels 3 jaar geleden, voelt voor Henk nog steeds als de juiste stap. “In het begin was het wel even wennen. Eerst had ik altijd een kantoor en collega’s om me heen, nu zie ik ze maar één keer in de maand. Maar gelukkig is er onderling veel contact. Het is een leuke club met fijne collega’s. Doordat het bedrijf niet te groot is, weet iedereen hoe de hazen lopen en is iedereen hands-on. In mijn rol als bedrijfsadviseur krijg ik elke keer een kijkje in de keuken van een ander bedrijf. Bij sommige bedrijven vergt dit meer vakinhoudelijke kennis, bij andere zaken is het thuiskomen door kennis die ik al bezit uit mijn vorige functies.” Het is deze enerverende en diverse functie waarin Henk op zijn plek zit. Zeker als het aankomt op de internationale klantenkring.

Ook behoefte aan ondersteuning bij de certificering van jouw organisatie op het gebied van Kwaliteit, Informatiebeveiliging, Arbo of Milieu? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times