Skip to main content

Patty: “Je kunt echt verbeteren als je continue blijft kijken!”

Patty van der Cruijsen is Hoger Veiligheidskundige (HVK’er) en werkt al ruim drieënhalf jaar bij Conformiso. Ze is door haar opleiding én werkervaring dé expert op het gebied van veiligheid op de werkvloer.

Als veiligheidskundige voor Conformiso houdt Patty zich voornamelijk bezig met het uitvoeren van risico-inventarisaties en het implementeren van managementsystemen. Haar klanten zijn veelal actief in de bouw-, industrie- en retailsector. Patty vertelt over haar werk: “Het werk dat ik doe geeft mij een kijkje in de keuken bij diverse organisaties. Dat maakt het ook zo interessant. Ik zie bijvoorbeeld dat organisaties uit dezelfde sector, die van buitenaf bijna hetzelfde lijken, soms een totaal verschillende bedrijfscultuur hebben. Hierdoor is het een-op-een toepassen van diverse oplossingen haast nooit mogelijk. Dat maakt het vak van een Hoger Veiligheidskundige bij een bedrijf als Conformiso zo divers.”

Onwetendheid
Als HVK’er wordt Patty vaak ingeschakeld door organisaties die een certificering zoals de ISO 45001 of de ISO 9001 willen behalen. Wanneer zij voor het eerst bij een organisatie komt, heerst er vaak een zekere onwetendheid over het proces naar een certificering toe. Organisaties zijn zich niet bewust van ‘het probleem’ en hebben in het begin vaak alleen het doel voor ogen: het behalen van een certificaat. Patty: “Ik zie vaak dat organisaties tevreden zijn met hun manier van werken. Iedereen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te regelen en daarin heeft elke organisatie een eigen manier van werken. Toch is men vaak bereid om te veranderen en zich te laten adviseren, ondanks de onduidelijkheid die heerst over het behalen van een certificering. Organisaties zijn zich vaak niet eens bewust wat de eerste stap hierin is. Hier help ik ze bij. In mijn adviserende rol begeleid ik ze naar de externe audit en het uiteindelijke certificaat.”

Audits en inspecties
Patty is bevoegd voor het uitvoeren van interne audits bij organisaties. Bij de klanten waar ze het proces naar de certificering begeleidt, neemt ze tijdens de externe audit de adviserende rol om zo de onafhankelijkheid te bewaren. Patty: “Iedere auditor kijkt toch weer anders, daarom blijft een externe audit altijd spannend. Je weet vaak wel dat alles goed zit door de interne audits die zijn uitgevoerd, maar het blijft soort toets. Tijdens deze audit neem ik de adviserende rol aan. Ik zorg dat werknemers in een bedrijf zijn voorbereid op de vragen van de auditor en sta ze bij indien ze ergens niet uitkomen. Maar de antwoorden kan ik niet voor ze geven.”
Bij bouwbedrijf Van Wanrooij hielp Patty o.a. bij de digitalisering van inspecties. Van Wanrooij wilde van de papieren rompslomp af die zo’n inspectie met zich meebrengt. Patty zorgde voor de digitalisering hiervan en adviseerde ook bij de automatisering. Patty: “Bij elk bedrijf is het even aanvoelen hoe ver ze zijn en hoe ver ze willen gaan. Een organisatie als Van Wanrooij, die jaarlijks veel inspecties heeft, wist dat ze van het papierwerk af wilden. Ik heb ze geadviseerd om dit proces niet alleen te digitaliseren maar om ook meteen de analyses te automatiseren. Dat scheelt tijd. Dit zijn we nu aan het inrichten in een overzichtelijk geautomatiseerd kwaliteitsmanagementsysteem dat voldoet aan de eisen volgens de ISO 9001.”

Verder kijken
Het proces naar een certificering brengt ook mogelijkheden met zich mee. Patty: “Organisaties zien vaak al snel de meerwaarde van mijn werk in. Ze zien dat er mogelijkheden ontstaan en dat zaken die ze misschien gewend waren, toch makkelijker kunnen. En dan kun je na zo’n certificering ook verder kijken. Bijvoorbeeld naar hoe ze het contact met de klant nog verder kunnen optimaliseren of werken aan de automatisering van nog meer processen. Je kunt echt verbeteren als je continue blijft kijken. En als je die veranderingen waarover je een advies uitbrengt, terugziet in de praktijk dan geeft dat wel voldoening.”

Ook behoefte aan ondersteuning bij de certificering van jouw organisatie op het gebied van Kwaliteit, Informatiebeveiliging, Arbo of Milieu? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@conformiso.nl.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times