Skip to main content

Petra Timmer: veel ervaring in voedselveiligheid

Petra Timmer is sinds 2021 allround KAM-adviseur bij Conformiso. Met haar rol draagt ze dagelijks bij aan het implementeren en onderhouden van kwaliteitssystemen binnen verschillende MKB-bedrijven. Zij werkte voorheen op de kwaliteitsafdeling bij voedingsmiddelenbedrijven, nu komt ze als KAM-adviseur bij veel verschillende bedrijven over de vloer. “Het vertrouwen en het ontzorgen van de klant dat beloond wordt met een certificaat geeft mij de voldoening in mijn werk.” Petra deelt graag hoe ze tot deze nieuwe functie is gekomen en haar ervaringen.

Overstap van microbiologisch laborante naar leveranciersaudits

Voordat de Valkenswaardse Petra Timmer bij Conformiso ging werken, werkte ze in verschillende rollen bij een groot vleesconcern, voornamelijk binnen de kwaliteitsafdeling. “Ik ben mijn loopbaan begonnen als microbiologisch laborante. In 1994 werd ISO 9002 geïntroduceerd binnen de organisatie waar ik toen werkte. Dat was toen best een hele uitdaging om dit te implementeren. Dit lukte en hiermee werden we één van de eerste vleesverwerkingsbedrijven die ISO 9002 gecertificeerd was. Daarna ging het snel. Ik werd adviseur binnen de organisatie en ging de overige vestigingen helpen om diezelfde certificering te krijgen.”

“Na 30 jaar vond ik dat het tijd werd voor iets nieuws. Ik deed in die tijd veel leveranciersaudits en mocht bij diverse leveranciers in de keuken kijken en bijdragen aan onderwerpen zoals kwaliteit en milieu. Dat vond ik heel interessant en deed mij toen besluiten om een baan te zoeken als adviseur om bedrijven te helpen met hun vraagstukken op dat gebied. De begeleiding die nodig is om te voldoen aan de normeneisen en wet- en regelgeving is voor ieder bedrijf anders. En juist naar die diversiteit was ik op zoek.”

Verbreden, verdiepen en verbindingen leggen

“Via een kennis ben ik in 2021 in contact gekomen met Conformiso. Conformiso is dé specialist op het gebied van kwaliteit, arbo, milieu en informatiebeveiliging voor het MKB. Tijdens mijn sollicitatiegesprek met directeur Harold Kuyten bleek dat ik niet de eerste was die uit een geheel andere tak van sport kwam. Zo heeft Conformiso ook een collega met expertise in de zorg. Mijn ervaring in voedselveiligheid zou voor Conformiso een mooie verbreding in specialisaties zijn, om ook bedrijven in andere sectoren optimaal van dienst te zijn.”

“In dat gesprek met Harold kwam ik tot het inzicht dat de verschillende kwaliteitssystemen die binnen bedrijven geïmplementeerd worden een overeenkomstige aanpak hebben; ze zijn allemaal gebaseerd op de inventarisatie van risico’s met daaropvolgend een plan van aanpak. Met deze eyeopener sloten mijn auditgesprekken met de toeleveranciers in de voedselindustrie, bij nader inzien, veel meer aan op mijn nieuwe rol als adviseur bij Conformiso. Dat heeft mij doen besluiten om de nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Mijn nieuwe rol als KAM adviseur

“Mijn functie is allround KAM adviseur waarbij de expertise ligt op het gebied van kwaliteitsmanagement, denk aan ISO 9001, ISO14001, VCA. Ik kom bij verschillende bedrijven voor het opzetten en implementeren van kwaliteitssystemen maar ook voor het onderhoud hiervan. Voor het MKB-bedrijf ben ik de vraagbaak over de mogelijke verbeteringen in de bedrijfsprocessen. Mijn expertise en focus ligt op het gebied van kwaliteit, risico-inventarisatie en evaluatie (Ri&E) en milieuwetgeving. Als adviseur ondersteun ik soms ook de KAM coördinator van het bedrijf met kennis èn uitvoerende taken en doe ik jaarlijks bij veel bedrijven een interne audit. De rapportage met verbeterpunten die daaruit voortkomt heeft als doel de bedrijfsactiviteiten in de toekomst nog optimaler te laten verlopen.”

“Mijn eerste project was enorm leerzaam. Daarbij heb ik medewerkers gecoacht in een certificeringstraject. Dat vond ik bijzonder leuk om te doen. In het begin keek iedereen de kat uit de boom maar gedurende het proces van de implementatie zagen de betrokken personen steeds meer het belang en de effectiviteit ervan in. Het moment dat ik zelf niet meer aan het woord was maar dat de medewerkers enthousiast met eigen verbeterpunten kwamen zal ik niet snel vergeten. Mijn kennisoverdracht was geslaagd. Met een glimlach op mijn gezicht reed ik die dag terug naar ons kantoor.”

“Mijn kennismaking met verschillende kwaliteitssystemen in andere branches hebben mij de afgelopen jaren een breder en dieper inzicht gegeven. Ik zou deze ISO 9001, ISO14001, VCA-ervaringen, in combinatie met mijn achtergrond in voedselveiligheid, graag ook bij klanten in de voedselindustrie willen inzetten. Denk hierbij aan systemen als BRC, IFS en FSSC22000.”

Nieuwe vaardigheden en kwalificaties

“Mijn dagelijks werk krijgt extra dynamiek als er in een bedrijfsproces verschillende disciplines betrokken zijn. Het is belangrijk om overzicht te houden voor het organiseren en plannen van logische stappen. Ik moet snel schakelen tussen verschillende projecten, taken en aanvullende vragen van de klanten. Daarbij zijn mijn collega’s heel behulpzaam, deze zorgen voor extra kruisbestuiving met hun expertise in specifieke branches. De net even iets andere analytische kijk op een vraagstuk is voor mijn klant de toevoeging om een bepaald onderdeel in een proces te versnellen.”

“Mijn nieuwe vaardigheden pas ik toe tijdens mijn audits op het gebied van gezondheid & veiligheid bij bijvoorbeeld een grote internationale kledingwinkelketen. Ik bezoek winkels in Nederland en België, waarbij in het auditprotocol meerdere onderwerpen aan bod komen zoals: arbeidsbelasting, psychosociale veiligheid, bouwkunde, blusmiddelen, ontruiming en calamiteitenplan. Gezondheid en veiligheid op het werk is voor iedereen belangrijk. Ik kom elke keer in een andere omgeving en praat met veel verschillende mensen. Het vertrouwen en het ontzorgen van de klant dat beloond wordt met een certificaat geeft mij de voldoening in mijn werk.”

Ook behoefte aan ondersteuning bij de certificering van jouw organisatie op het gebied van Kwaliteit, Informatiebeveiliging, Arbo of Milieu? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times