Skip to main content

Sankomij Installatietechniek: bewust gekozen voor BRL’s

Het Veldhovense Sankomij is al sinds 1967 actief als installatiebedrijf in Noord-Brabant en Limburg. Met zo’n 110 medewerkers verzorgt Sankomij de installaties van seriematige woningbouw projecten, zowel nieuwbouw als renovatie. Bovendien verzorgt ze met een 24 uur servicedienst het beheer en onderhoud van meer dan 24.000 C.V.- en warmwatertoestellen voor zowel (sociale) woningcorporaties als particulieren en bedrijven. Ook LKS Installatietechniek BV uit Asten is onderdeel van Sankomij.

Michel van Gemert is sinds 2017 algemeen directeur van Sankomij. We spraken hem over het bedrijf, het belang van BRL’s en de rol van Conformiso bij het onderhoud en beheer van deze richtlijnen.

Waar Conformiso doorgaans organisaties begeleidt in het behalen en behouden van de meest uiteenlopende ISO-certificaten, werkt Sankomij in plaats daarvan volgens verschillende BRL’s (Beoordelingsrichtlijnen). Een bewuste keuze, legt Michel uit: “De BRL’s zijn veel meer gericht op de technische kant van het werk en veel minder op de processen dan bijvoorbeeld bij een ISO-norm. Een aantal BRL’s (6000-21 en 6000-25, red.) is verplicht om ons werk te mogen uitvoeren maar onze opdrachtgevers en klanten vragen er ook naar.”

Specialist van buiten
“Onze oud-directeur was verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de BRL’s. Toen hij afscheid nam, was er niemand die dat over kon – of wilde – nemen. Het is ook niet onze core-business hè, maar het is wel heel erg belangrijk om het goed geregeld te hebben. We zijn daarom op zoek gegaan naar een specialist op dit gebied en kwamen uit bij Conformiso. Dat klikte meteen al in het kennismakingsgesprek; we spraken dezelfde taal, normaal, gewoon laagdrempelig,” aldus Michel. Sinds 2019 is Aimée van Dreumel, all-round adviseur bij Conformiso, ongeveer elke week een halve dag aan het werk bij Sankomij. “Ze wordt hier echt beschouwd als een collega, ze hoort er gewoon bij. Ze heeft haar eigen koffiemok en krijgt ook een kerstpakket. Dat is ook belangrijk want we hebben elkaar echt nodig voor de juiste input.”

Continue aandacht
“Aimée zorgt voor de planning van de externe en interne audits. De interne audits voert ze ook uit. Dat is fijn want dan kunnen onze eigen mensen gewoon hun eigen werk doen.
Door de aanwezigheid van Aimée blijft het werken volgens de BRL’s continu onder de aandacht. Zij zorgt ervoor dat we dat niet alleen ‘even vlug’ voor een audit doen maar gewoon altijd, gedurende het hele jaar. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van eventuele wijzigingen in wet- en regelgeving die voor ons van belang zijn. Ze bespreekt dat dan ook met ons en geeft tips: ‘Kijk daar eens naar.’ Dat werkt heel prettig.”
Hoewel er veel mogelijkheden zijn om het onderhoud van de BRL’s te digitaliseren en te automatiseren, hebben ze daar bij Sankomij nog niet voor gekozen. Michel van Gemert: “Iedereen wordt steeds meer overgeleverd aan allerlei apps. Dat maakt het werken niet altijd eenvoudiger. Onze mensen zijn geen software engineers en willen niet te veel tijd kwijt zijn aan administratie. We willen het graag simpel houden. Met de invoering van de Wet Kwaliteitsborging komt daar wel een kleine verandering in: daarvoor wordt speciaal voor ons bedrijf een app gebouwd. Uiteraard geeft Aimée ook hier weer input voor zodat alles inhoudelijk voldoet aan de geldende eisen van die wet.”

Meer enthousiaste verhalen van onze klanten lezen? Klik dan door naar ons online magazine ‘Conformiso in de praktijk’

Weten wat Conformiso voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, gezond & veilig werken en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times