Skip to main content

Van Wanrooij: outsourcen KAM bleek de oplossing

In ‘Conformiso in de praktijk’ vertelt een klant over onze werkzaamheden bij hun organisatie. Deze keer is dat Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling. Conformiso voert voor dit succesvolle bedrijf het volledig onderhoud en beheer uit van hun KAM-managementsystemen.

Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling uit Geffen is een familiebedrijf dat al bijna 50 jaar succesvol woningbouwprojecten en bedrijfsmatig onroerend goed realiseert. Met zo’n 300 medewerkers is het een middelgrote speler in de bouwwereld. De onderneming kent vier kernactiviteiten: Projectontwikkeling, Bouwbedrijf (realisatie van woningbouw en bedrijfshuisvesting, inclusief een eigen timmerfabriek), Van Wanrooij Warenhuys (verkoop van keuken- en badkamerinterieurs) en Beheer van commercieel vastgoed.

Het bedrijf heeft kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. “KAM zit in de haarvaten van ons bedrijf, we werken goed en veilig óf we werken niet,” vertelt Marlies Schillings. Marlies is hoofd P&O maar ook verantwoordelijk voor het kwaliteits- en veiligheidsmanagement binnen Van Wanrooij. Schillings: “Voorheen hadden we een eigen KAM-coördinator die de certificaten voor ISO 9001, VCA en FSC onderhield. Vanwege organisatorische redenen moesten we in 2017 kijken naar de mogelijkheden om het K.A.M.-management anders in te richten, bijvoorbeeld door het outsourcen van het onderhoud.” Er werd contact gelegd met Conformiso, in eerste instantie puur oriënterend: “Ik vroeg me af of dat wel kon werken: een bedrijf van buitenaf dat de taken van de KAM-coördinator overneemt,” aldus Marlies Schillings.

“Kwaliteit is ‘core business’ voor adviseur van Conformiso.”

Ondanks de aanvankelijke scepsis heeft Van Wanrooij sinds 2017 het complete onderhoud van ISO 9001, VCA** en FSC uitbesteed aan Conformiso. Een flinke klus, met veel informatie uit verschillende systemen. “Met de goede basis die er al lag, is Patty van der Cruijsen van Conformiso aan de slag gegaan. Met een minimum aan tijd, ze is gemiddeld 1 dag in de week bij ons, heeft zij de taken van de KAM-coördinator prima overgenomen. Kwaliteit is voor haar echt de ‘core business’, ze kan putten uit veel ervaring, ook op de werkvloer. Onze medewerkers bijvoorbeeld, die moeten KAM als het ware ademen. Ik zie gedragsbeïnvloeding daarom als belangrijk onderdeel binnen het kwaliteits- en veiligheidsverhaal. Voor iemand van buiten het bedrijf kan dat lastig zijn maar Patty laat zien dat het wel kan werken!”

Inmiddels ziet Schillings door de inzet van Conformiso voor Van Wanrooij ook de meerwaarde van externe inhuur: “Het concept ‘outsourcing’ is goed werkbaar. We kunnen meevaren op de ervaring, kennis en kunde van de medewerkers van Conformiso. Zij hebben het ‘wiel’ al ooit uitgevonden, hebben al ervaring met bijvoorbeeld de High Level Structure van de nieuwe ISO-normen en kennen de eisen van wet- en regelgeving. Bovendien hebben we met Patty nu ook een HVK’er in huis.” Een prima basis om op verder te bouwen dus.

Weten wat Conformiso voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, arbo en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times