Skip to main content

VCA brengt algehele bewustwording rondom veiligheid bij Van Oorschot Aluminium

We nemen een kijkje bij Van Oorschot Aluminium. Een écht familiebedrijf uit Helmond dat al 60 jaar aluminium totaaloplossingen biedt voor ieder type gevel. Zij leveren aluminium ramen, deuren, vliesgevels, schuifpuien en vouwwanden. Van Oorschot Aluminium staat voor topkwaliteit en dat willen ze graag in alle facetten van het bedrijf doorvoeren. Zo kwam een aantal jaar geleden de VCA-certificering (Veiligheid, Gezondheid & Milieu Checklist Aannemers) ter sprake. We spraken hierover met Bart Verbakel. Hij heeft binnen Van Oorschot Aluminium, naast zijn toenmalige functie als tekenaar / werkvoorbereider, de rol van KAM-coördinator op zich genomen*. Hij vertelt graag hoe hij VCA binnen Van Oorschot Aluminium heeft geïmplementeerd en wat dit het bedrijf heeft opgeleverd. (*Bart Verbakel is niet meer werkzaam bij Van Oorschot Aluminium)

Van Oorschot Aluminium kreeg vanuit diverse opdrachtgevers steeds vaker de eis om VCA-gecertificeerd te zijn. Daarmee kwam VCA als vanzelf op de agenda bij de directie. Bart vertelt over de opstart: “We zijn een familiebedrijf en ooit klein begonnen. We hebben in de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt en dan dien je ook over het aspect veiligheid na te denken. Mede door de vraag vanuit opdrachtgevers is de bewustwording over het belang van veiligheid geactiveerd. We waren niet gedreven om alleen het papiertje te behalen, maar wilden écht een verhoogd bewustzijn op veiligheid binnen de gehele organisatie doorvoeren. En zo ben ik, met de ondersteuning van Conformiso, in 2021 gestart met de implementatie van VCA.”

Een nieuwe mindset rondom veiligheid

Bart vervolgt zijn verhaal: “Wanneer je begint met het implementeren van VCA dan start je met de opzet van aardig wat documentatie. Denk aan het uitvoeren van de RI&E, het uitwerken van een plan van aanpak, opstellen van een ontruimingsplan, maar ook het plannen van alle cursussen voor medewerkers. Gelukkig werden we hierin goed begeleid door Conformiso. Het vraagt immers wel wat van de organisatie, zeker in het begin. Je voert echt een nieuwe mindset met betrekking tot veiligheid door. Daarin heb ik bij diverse medewerkers, die het allemaal niet zo nodig vonden, ook wel wat weerstand ervaren.” “Inmiddels hebben zo’n 25 medewerkers hun VCA-diploma behaald. Dat heeft zeker ook bijgedragen aan het algehele bewustzijn over het onderwerp veiligheid en wat VCA überhaupt is. We hebben de risico’s en mogelijke gevaren goed in kaart gebracht. Daardoor werken mensen niet meer op de automatische piloot, maar wordt er écht gekeken hoe we het veilig en goed doen.”

Concrete acties binnen Van Oorschot Aluminium

De uitgangspunten van VCA worden toegespitst op iedere organisatie. Voor ieder bedrijf is dit anders. Enkele concrete voorbeelden van acties die Van Oorschot Aluminium met de implementatie van VCA heeft doorgevoerd zijn:

  • Vier keer per jaar zijn er toolbox-meetings per productieafdeling. Dan worden tips en uitleg gegeven die specifiek op de betreffende functies van de medewerkers zijn gericht. Daar geven medewerkers ook aan waar zij zelf behoefte aan hebben.
  • De ontruimingsplannen hebben ertoe geleid dat de fabriek bewust is ingedeeld vanuit het oogpunt van veiligheid. De verschillende onderdelen zijn nu slimmer op elkaar ingericht.
  • De risicoanalyse wordt standaard in de werkmap aan medewerkers uitgereikt. Zij leren hierdoor om hun werkdag bewust veilig te starten. Ook kleine ongelukjes worden goed bijgehouden om deze in de toekomst te voorkomen.

Van Oorschot Aluminium deed een goede voorbereiding van alle benodigde documentatie en bereidde de medewerkers in het bedrijf tijdig voor op de komst van VCA. “Omdat het implementeren van VCA best een grote verandering voor ons was, ben ik blij dat we dit niet overhaast hebben gedaan. Anders zou het te veel druk op de mensen hebben gelegd. Iedereen is bewust van mogelijke gevaren op de werkvloer en weet hoe deze te voorkomen en hoe te handelen bij ongelukken. De mensen die in aanvang heel behouden waren zijn nu achteraf het meest enthousiast en betrokken,” vertelt Bart opgetogen.

De certificering is behaald. Hoe nu verder?

In januari 2023 ontving Van Oorschot Aluminium het VCA*-certificaat. Bart vertelt over het proces daarna: “Het implementeren van VCA is een doorlopend proces en staat nooit stil. Als het eenmaal staat dan zorg je ervoor dat de mensen op de hoogte blijven van de veiligheidsregels en -instructies. We organiseren de toolbox-meetings en natuurlijk de doorlopende vastlegging van wat er op de werkvloer gebeurt. Als we op de bouw zeggen dat we VCA-gecertificeerd zijn, dan gaat een aannemer er ook vanuit dat we goed georganiseerd zijn en veilig werken. Dat is onze verantwoordelijkheid. Inmiddels vragen wij van de mensen die wij weer inhuren ook dat ze VCA-gecertificeerd zijn. Zij werken uit onze naam, dus die kwaliteit waarborgen we overal.”

Voor Bart is het tijd om zich te focussen op zijn hoofdfunctie. Zijn werkzaamheden als KAM-coördinator worden vanaf heden dan ook volledig overgenomen door Conformiso. Bart: “Ik ben blij dat we vanaf de aanvang een goede en betrouwbare partner als Conformiso in de arm hebben genomen. Zij hebben ons heel goed geadviseerd en begeleid. Met korte lijnen en snelle communicatie. Ze kennen inmiddels alle ins & outs van onze bedrijfsvoering en weten als geen ander hoe je de KAM-werkzaamheden binnen een bedrijf organiseert. Zo weten we zeker dat VCA-certificering goed geborgd blijft binnen Van Oorschot Aluminium.”

Meer tijd overhebben voor jouw core-business? Kies voor een KAM-manager van Conformiso. Ontdek de voordelen, plan een gratis adviesgesprek.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times