Skip to main content

VHP Security Paper BV behaalde bijzondere ISO 37001

In ‘Conformiso in de praktijk’ vertelt een klant over onze werkzaamheden bij hun organisatie. Deze keer is dat VHP Security Paper, sinds 1644 producent van bank- en waardepapier. Conformiso begeleidde VHP afgelopen jaar bij het behalen van de bijzondere norm ISO 37001.

VHP Security Paper ontstond zo’n 375 jaar geleden aan een beekje in Ugchelen (Gelderland) waar met behulp van een waterrad papier werd geproduceerd. Ook langs het huidige pand stroomt nog steeds een beekje, al wordt dat niet meer gebruikt voor de papiermolen. Wat hetzelfde is gebleven, is dat het bedrijf nog steeds als enige in Nederland papier produceert voor het maken van geld en andere waardepapieren. Het drukken van geld gebeurt elders. Het bedrijf telt ongeveer 175 medewerkers en is sinds 2017 onderdeel van het Franse Oberthur Fiduciaire.

ISO 37001: het anti-corruptiemanagementsysteem

Henk Baas is Safety & Quality Manager bij VHP. Hij kende Conformiso al voordat hij aan de slag moest met ISO 37001: “Conformiso heeft ons ook begeleid bij het behalen en de transitie van 9001, 14001 en 18001. Die samenwerking verliep heel prettig dus toen we 37001 moesten behalen, deden we automatisch een beroep op hen.” Het behalen van deze norm – het anti-corruptiemanagementsysteem ISO 37001 – werd ingegeven door het moederbedrijf in Frankrijk. “Onze klanten, die wereldwijd zitten, eisen dat we kunnen aantonen dat we er alles aan doen om corruptie te voorkomen. Ons moederbedrijf in Frankrijk was in maart 2018 als een van de eerste gecertificeerd volgens deze norm en wij zijn in augustus gestart met het opzetten en implementeren. Het doel was om voor kerst 2018 klaar te zijn,” vertelt Baas.

“Snelle implementatie door jarenlange ervaring”

In vijf maanden tijd een hele nieuwe norm implementeren is een flinke klus; normaal gesproken heeft een organisatie veel meer tijd nodig. Onder begeleiding van Annette Willems van Conformiso heeft VHP Security Paper het wel voor elkaar gekregen. Henk Baas: “Hoewel het een nieuwe norm betrof waarmee ook Annette nog geen ervaring had, heeft ze ons uitstekend begeleid. Haar lange ervaring met andere ISO-normen en bij andere organisaties is dan echt een groot voordeel. Annette zorgde voor een strakke planning met soms wel 7 interne audits op een dag. Daarnaast hadden we  goede, functionele bijeenkomsten en iedereen deed keurig zijn huiswerk. In januari zijn de audits uitgevoerd door de CI. De audits verliepen positief en we hebben het certificaat behaald!” Nu wordt door VHP Security Paper bekeken of ook de norm ISO 50001 voor energiemanagement kan worden behaald.

Weten wat Conformiso voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, arbo en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

icon-angle icon-bars icon-times