Wanneer je als organisatie een ISO- of ander certificaat wilt behalen, ontkom je niet aan audits. Een audit is eigenlijk niets anders dan een toetsing om te kijken of je aan de eisen van de norm voldoet. Na het lezen van deze blog ken je het verschil tussen een interne en externe audit, weet je wie een audit uitvoert en waarom organisaties soms zelf kiezen voor onaangekondigde audits. Daarnaast kom je erachter hoe je je goed op een audit kunt voorbereiden én wat Conformiso hierin kan betekenen.
Verschil en overeenkomst tussen interne en externe audit
Laten we beginnen met het grote verschil tussen een interne en externe audit. Een externe audit wordt uitgevoerd door iemand (een auditor) van buiten jouw organisatie. Deze auditor is verbonden aan een certificerende instelling. De uitkomst van een externe audit heeft ook consequenties: de auditor bepaalt of je wel of geen certificaat behaalt.
Een interne audit wordt uitgevoerd door een persoon binnen de organisatie. Dat kan de KAM-coördinator zijn maar ook bijvoorbeeld een adviseur van buiten die de organisatie begeleid in het certificeringstraject. De uitkomsten van een interne audit leiden niet tot het behalen (of afnemen) van een certificaat.
Let op: interne audits zijn een verplicht onderdeel van een ISO-traject. Zonder interne audit kun je geen certificaat behalen.
De grootste overeenkomst tussen een interne en externe audit: er moet tegen dezelfde norm, tegen dezelfde eisen worden getoetst. Tijdens een audit, zowel intern als extern, vinden documentcontroles plaats waarbij wordt gekeken of alle processen op de juiste manier zijn beschreven en vastgelegd en of er ook wordt gewerkt volgens die processen. Naast deze documentcontrole worden er gesprekken met medewerkers gevoerd over de manier van werken binnen verschillende afdelingen van de organisatie; van directie tot werkplaats. Ook een projectbezoek kan onderdeel zijn van een audit.
Goed voorbereid, met hulp van de externe adviseur
Een naderende externe audit brengt vaak wat spanning met zich mee, zeker als het gaat om een eerste of initiële audit. Omdat het vooraf lastig in te schatten is hoe streng de auditor zal zijn, voelt zo’n externe audit soms als een examen. Dat horen we soms ook terug van medewerkers; zij zijn bang om ‘verkeerde’ antwoorden te geven. Ons advies naar onze klanten (en hun medewerkers) is altijd: vertel hoe het echt is, dan kun je geen verkeerd antwoord geven. Een auditor wil dat wat jij zegt ook kunnen toetsen, het moet allemaal aantoonbaar zijn. Als je antwoorden mooier zijn dan de werkelijkheid, komt dat bij een goede auditor zeker aan het licht.
Toch zou een audit, intern of extern, niet heel veel extra voorbereiding nodig moeten hebben. Als het goed is, heb je al je procedures en werkwijzen vastgelegd en geregistreerd. Als je medewerkers dan ook netjes werken conform die vastgelegde afspraken, dan ben je al voldoende voorbereid op een audit.
De rol van een externe KAM-adviseur – bijvoorbeeld van Conformiso – is tijdens een externe audit niet meer heel groot. Het meeste werk wordt uitgevoerd in de tijd naar de audit toe: zorgen dat alle documenten in orde zijn, dat iedereen weet waar alles te vinden is en dat alle betrokken medewerkers geïnformeerd zijn hoe een externe audit verloopt en wat hun rol daarin is.
Tijdens de audit zal de KAM-adviseur puur ter ondersteuning aanwezig zijn, directie en/of de vaste medewerkers van de organisatie doen het woord. De KAM-adviseur kan met zijn/haar ervaring wel, indien nodig, vragen die de auditor stelt verduidelijken. Ook kan de adviseur in de gaten houden of de auditor geen dingen vraagt (of zelfs ‘eist’) die niet in de norm staan.